Boktips: Från träffsäker samtidsroman till välskrivet vittnesmål

Litteratur.

 

Montage: Opulens. (Grundbild: Ryo Taka / Pixabay.com)

BOK I FOKUS. Tre korta, aktuella litteraturtips från Opulens kritiker. Under titlarna hittas länkar till recensionerna i sin helhet. 

1. ROMAN

Dunning-Kruger-effekten av Andrés Stoopendaal
Recension av Carolina Thelin
Norstedts

Andrés Stoopendaals nya roman är en hejdlös drift över småborgerlighet och den killgissande medelklassmannen. Stoopendaals ej namngivna berättarjag är en både osäker och dryg trettioplus-man i Göteborgs innerstad som jobbar deltid som administrativ assistent för Länsstyrelsens enhet för samhällsskydd och beredskap. Förutom detta viktiga arbete tar hans tankar om att skriva en roman och grubblerierna om sakernas tillstånd mycket tid i anspråk.

Dunning-Kruger-effekten är en träffsäker samtidsroman full av igenkänning. Framförallt är det en bok som dissekerar identitetspolitiken och borgarklassens diskreta charm genom en dumdryg storstadshipsters ögon.

 

2. NOVELLER

Det kan kvitta av Agota Kristof
Recension av Elisabeth Brännström
Wahlström & Widstrand

I novellsamlingen Det kan kvitta, framförs de mycket korta novellerna i en form av korthuggen telegramstil, där de känslor som författaren vill förmedla får ligga och vila mellan raderna och skapa en förnimmelse av det trauma novellernas huvudpersoner genomgår.

De flesta av novellerna rör sig inom ett märkligt landskap där gränserna mellan dröm och verklighet har suddats ut, men där läsaren, på grund av det kortfattade, raka, ofta bedrägligt enkla språket ändå finner berättaren trovärdig. Ett huvudtema i novellsamlingen, liksom i Agota Kristofs övriga produktion, är flyktingens ständiga dilemma och de minnen som alltid plågar den som lämnat sitt land mot sin vilja och som i slutändan aldrig kommer att hitta hem.

En bisarr, sorgmodig samling berättelser om främlingskap – sorgligt och ibland lite hårt och vasst, men ofta också mycket vackert.

3. VITTNESMÅL

Vad dina ögon såg – Berättelsen om hur Ester och Leon överlevde av Snezana Bozinovska
Recension av Thomas Wihlman
Norstedts förlag

I Snezana Bozinovskas bok om Ester och Leon, Vad dina ögon såg, får vi följa huvudpersonerna från en någorlunda anständig tillvaro i Polen, men bara någorlunda för 30-talets polska pogromer sätter sina spår hos Ester och Leon (som då ännu inte känner varandra), till det värsta av det värsta, som gettot i Lodz, till Auschwitz och Bergen-Belsen.

Ester och Leons historia berättas rakt upp och ner, välskrivet. Bokens avslutande del om tillvaron i Sverige, om Ester och Leons kärlek och drivkraften hos Leon till att få en yrkeskarriär, är en stark berättelse med bäring på dagens integrationsdebatt.

Snezana Bozinovska tillför även diumensioner som vi ofta inte ser i skildringar av judiskt liv.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Taggar:

Det senaste från Litteratur

0 0kr