SÄLLSAMHETER. Mathias Jansson berättar om en alternativ litteratur bestående av verkligt sällsamma böcker. En del ser inte ens ut som en bok brukar göra. Kan till exempel en jacka vara en bok eller boksidor utgöras av ost?
När vi tänker på en bok så tänker vi ofta på en rektangulär samling av papper som bundits samman och fått ett omslag. Den massproducerade pocketboken har blivit själva sinnebilden för dagens slit och släng-behållare för litteratur. Människor har dock skrivit texter i många tusen år innan man började skapa böcker. Materialet som man skrev på har varierat från ben, trä, lertavlor, skinn, tyg och papyrus. I boken ”The Madman’s library” (2020) tar Edward Brooke-Hitching med oss på en fascinerande och spännande resa genom de underligaste böckerna, manuskripten och andra litterära kuriosa objekt som skapats i historien.
Edward Brooke-Hitching har en bakgrund som expert och samlare av sällsynta antikvariska böcker och har tidigare publicerat böcker som ”The Phantom Atlas” (2016) där han utgått från gamla kartor för att berätta om öar och platser som egentligen inte finns, men som av olika skäl under historiens gång ändå ritats in på kartor. I ”The Sky Atlas” (2019) tar han med oss på en historisk resa genom hur vi uppfattat och avbildat jorden och stjärnhimlen. Precis som ”The Madmans’s Library” är hans tidigare böcker lättlästa, vackert illustrerade och sprängfyllda med intressanta och underliga fakta.
Ta bara Agnes Richter, en sömmerska som under slutet av 1800-talet tillbringade en längre tid på Heidelbergs psykiatriska sjukhus och som broderade sin jacka med korta biografiska fragment. En biografisk bok som man både kan bära och läsa. Eller de mer bisarra inslagen som Brooke-Hitching berättar om med böcker bundna med människoskinn. Den hängde mördaren William Burke vars skinn 1829 blev omslaget till en bok med titeln ”Burke’s skin pocket book” eller diktatorn Saddam Hussein som under två år lät tappa sig på blod för att skapa en Koran skriven med hans eget blod.
Sedan finns det böcker som till utseendet inte verkar så märkvärdiga men där innehållet är desto mer anmärkningsvärt. Förutom det kända exemplet med Hitlers dagböcker, som när upptäckten av dem tillkännagavs blev en sensation i världen, och en mycket pinsam historia för tidningen Stern när det visade sig att de var förfalskade, så har andra döda och påhittade författare också gett ut böcker. Är man ett medium så kan man så klart kontakta en avliden författare och be honom diktera en ny bok. I de amerikanska bibliotekens regelbok för bokkatalogisering ska böcker skrivna av avlidna författares spöken katalogiseras under författarens namn och inte av mediet. Vilket innebär att du på en hylla med Shakespeare eller Dickens kan hitta nyskriven litteratur som förmedlats av en spökskrivare.
Under historiens gång har det funnits många anledningar att gömma kunskap och information från obehöriga. Därför är också bokhistorien fylld med krypterade och hemliga böcker från svartkonstböcker till skattkartor. En av de mer kända är Voynich-manuskriptet som hittades av en polsk boksamlare 1912 och som man hittills inte kunnat tyda. Inte heller har man lyckats spåra vem som kan ha skrivit det.
En bok behöver egentligen inte ha så mycket text. ”Shadows from the Walls of Death” (1874) är ingen deckare, även om titeln antyder det, utan en bok som innehåller exempel på tapeter med höga halter med arsenik. 100 exemplar av boken distribuerades till allmänna bibliotek i USA för att varna allmänheten om tapeternas fara. Problemet var att även boken var en fara för läsarens hälsa. ”20 slices of American Cheese” (2018) av Ben Denzer är nog säkrare att läsa. Boken innehåller 20 skivor med ost, så det är nog bäst att ställa den i kylskåpet och inte i bokhyllan om man inte vill att den ska bli dålig.
”The Madman’s library” är en fantastisk fantasikittlande och inspirerande samling med texter och illustrationer och rekommenderas för den som älskar böcker och liksom jag är trött på den likformiga industriella bokutgivningens förpackningar.