I FOKUS. Fem korta, aktuella kulturtips från Opulens kritiker. Under titlarna hittas länkar till recensionerna i sin helhet.
1. FILM
Psykos i Stockholm
Recension av Karolina Bergström
Regi och manus: Maria Bäck
Psykos i Stockholm är Maria Bäcks självbiografiskt präglade långfilmsdebut om det kärleksfulla men sköra förhållandet till hennes psykiskt sjuka mamma. De reser till Stockholm för att fira Marias fjortonårsdag, men mamman som inte tagit sin medicin börjar få allt fler tics som slutar upp i en psykos.
Berättelsen tar sin egentliga början när mamman omhändertas och Maria blir ensam kvar i storstaden som hon börjar upptäcka med vidöppna sinnen. Tomma nöjesfält och gator skildras som ytor att upptäcka istället för att vara rädd för. Scenen då hon på sin födelsedag tar sig in på ett stängt Gröna Lund är vidunderligt vacker.
Med ett sinnrikt bildspråk och en handling som låter tystnaden tala har Bäck utnyttjat filmmediet maximalt. Med det finstämda stråket av magisk realism blir resultatet en film som stannar kvar länge hos sin publik.
2. LITTERATUR
Som har inget redan hänt av Niklas Rådström
Recension av Bo Bjelvehammar
En vacker dag i Som har inget redan hänt får författaren Niklas Rådström besked om en allvarlig blodcancersjukdom. Efter tre dagar får han sina första cellgifter, men behandlingen ska komma att pågå i tre år. Med cellgiftsbehandlingen kommer svåra komplikationer, ändå blir hans tillstånd en del av vardagen som ett sätt att uthärda och ändå leva vidare.
Niklas Rådström väljer dessutom en annan väg i boken och berättar om sin tidiga uppväxt. Om att leva som ensambarn i en familj som präglades av ett sönderfall orsakat av en frånvarande fader. Även den är en gripande berättelse och hela självbiografin är smärtsam och ärlig läsning. På den allra sista sidan kommer en ljussvepning och den är befriande.
3. MUSIK
Johann Sebastian Bach – Tenor Arias
med Leif Aruhn-Solén
Recension av Bo Bjelvehammar
Göteborg Baroque
Konstnärlig ledare: Magnus Kjellson
Känslor av tröstlöshet virvlar i den här musiken, men i undflyende ögonblick skymtar stunder av hopp och glädje. Hos Bach möter vi ett tonmåleri av stora variationer, av kontraster och språng över bibelställen och floder, som är svåra att besegra. Han rör sig med lätthet i människors känsloliv och som kompositör skänker han både en trygghet och ett lugn i svåra stormar.
Tenoren Leif Aruhn-Solén hyser en stor kärlek till Bach sedan tjugofem år tillbaka. Det finns följaktligen en stor inlevelse och närvaro i hans tolkningar av texterna. Aruhn-Solén känner de små nyanserna i Bachs verk och kan klä dem i personliga klangbilder. Tillsammans med Göteborg Baroque och dess konstnärlige ledare Magnus Kjellson skapas det här musik i världsklass.
4. LITTERATUR
Hågkomster av min icke-existens av Rebecca Solnit
Recension av Elisabeth Brännström
Översättning: Helena Hansson
Rebecca Solnit är känd för att ha myntat begreppet mansplaining, Hågkomster av min icke-existens är hennes självbiografiska essä. En vindlande berättelse om en ung kvinnas väg från osäkerhet och risk för att osynliggöras och förlora sin röst i världen, till att bli en respekterad författare och feministisk samhällsdebattör.
Men Hågkomster av min icke-existens är mycket mer än enbart memoarer. Att läsa texten känns som att ge sig ut på en långsam, grundligt utförd resa som sakta utvecklar sig till en fantastisk, flexibel och åsiktsladdad berättelse. Språket är otroligt elastiskt, ofta poetiskt och fullt av metaforer som frammanar bilder av det vatten hon upplöses i.
Rebecca Solnit ställer vissa krav på sin läsare men hennes bok är väl värd flera omläsningar och den är mycket inspirerande och läsvärd.
5. TV-SERIE
Rohwedder: Enighet, mord och frihet
Recension av Lasse Ekstrand
Dokumentärserie på Netflix
Rohwedder: Enighet, mord och frihet handlar om mordet på Detlev Rohwedder i Düsseldorf 1991. Rohwedder var högsta hönset på holdingbolaget Treuhand, som inrättades efter murens fall 1989 i syfte att privatisera DDR-ekonomin.
Människorna slängdes oförberedda ut på en nyckfull arbetsmarknad utan skyddsnät, hjälplösa när rovdjurskapitalismen slog sina vassa klor i dem. Det blev som om DDR aldrig har funnits och i sökandet efter syndabockar kommer reaktionen med hets mot invandrare i form av våldsamhet och mordbränder.
Röda armé-fraktionen, RAF, tog på sig mordet på Rohwedder med hänvisning till kampen mot kapitalism och fascism. Flera politiska mord utfördes därefter och följdes av klappjakt på RAF:are. Rohwedder: Enighet, mord och frihet är en mörk saga som måste berättas och ett måste för den som önskar fördjupa sin förståelse av Efterkrigstyskland.