I FOKUS. Tre korta, aktuella kulturtips från Opulens kritiker. Under titlarna hittas länkar till recensionerna i sin helhet.
1. KONST
Jean-Michel Othoniel, Le Théorème de Narcisse
Recension av Anne Edelstam
Petit Palais, Paris, 28 september 2021 – 2 januari 2022
Jean-Michel Othoniel, känd i Paris för sitt verk vid uppgången av T-banan Palais-Royal, leder besökaren in i Narcissus värld. På Petit Palais, i Paris visas sedan hösten 2021, 70 skulpturer. Förväntansfullt stiger Anne Edelstam upp för den glasbelagda trappen till Petit Palais. Jean-Michel Othoniel har använt sig av indiskt azurskiftande glas. Representerar det ingången från en värld till en annan, från verkligheten till sagans värld, från denna värld till nästa? Man kan tolka det på flera sätt – en sak är dock säkert: det är magiskt!
I trädgården är 26 skulpturer är antingen upphängda i träden, likt pärlhalsband skimrande i solljuset, eller finurligt gömda i trädgården eller placerade i marmorgångarna. Narcissus teorem gör sig påmint. Besökaren kan inte undgå sin egen spegelbild. Det är onekligen passande för vår tid, när stora delar av mänskligheten speglar sig i selfies, bilder som läggs ut webben för allmänt beskådande. Othoniel är med sina spegelskulpturer i takt med sin tid.
2. TV-SERIE
Welcome to Utmark av Kim Fupz Aakeson och Dagur Kári
Recension av Christoffer Andersson
HBO Nordic
Welcome to Utmark (2021) är ett enda långt argument för urbanisering och att landsorten inte behöver vara ett dugg bättre än staden bara för att det är småskaligt och lugnare. Kari (Camilla Grønli Hartvig) kommer som ny lärare till Utmark från en större ort i förhoppning om att bli en del av ett litet klokt samhälle någonstans i norra Norden – ack så fel hon kommer ha!
Det märks att skaparna och manusförfattarna Dagur Kári och Kim Fupz Aakeson har jobbat hårt och länge med rollfigurerna. Welcome to Utmark tar upp antitetiska teman som vuxna-barn, män-kvinnor, människor-djur, människor-natur och storstaden-landsorten och kokar ihop allt till ett realistiskt och mycket trovärdigt lantliv någonstans i norra Norden, i en by där alla känner alla och ingen egentligen kommer undan med några dumheter fast alla hela tiden försöker. Det är det tragikomiska som hela serien bygger på. Och ett starkt argument för att landsorten knappast är bättre än storstaden.
3. MUSIK
Glasblommor med Lottie Jeppsson
Recension av Bo Bjelvehammar
Egen produktion
Vissångerskan Lottie Jeppsson är skör och hudnära i sina tolkningar, hon har en rik ordpalett, hon målar berörande känslo- och stämningsbilder på ett storartat sätt. På ett alldeles eget skånemål. Som att låta sommarens ljus flöda och tränga in i livet, som att dela sina drömmar med andra och bejaka kärleken: Så känns det att följa med på Lottie Jeppssons resa, vi blir övertygade av vikten att följa med, inte stå kvar på perrongen och vänta.
Vi får dela allt dofter, känslor och stämningar, som följer med i en resa som inte går att förutse men som finns där, tillgänglig för alla. Lyssna noga på alla orden, känn hur arrangemangen finns där hela tiden som stöd och förstärkning!