Kulturtips: Från 90-talets Luleå till Efterkrigstyskland

Kultur.

I FOKUS. Tre korta, aktuella boktips från Opulens kritiker. Under titlarna hittas länkar till recensionerna i sin helhet.   

1. Roman

Häng City av Mikael Yvesand
Recension av Carolina Thelin
Polaris förlag

Det är sommaren 1999 i Luleå. Berättarjaget och Davve har precis slutat sexan och till hösten väntar högstadiet. Jocke är två år yngre. I den romandebuterande Mikael Yvesands Häng City får vi följa de tre prepubertala pojkarna vars föräldrar är bortresta. De äger dagarna och de ljusa nätterna och äventyret väntar runt knuten.

Häng City är på sätt och vis en klassisk äventyrsbok. Liksom i Tom Sawyers äventyr skildras friheten från vuxenvärldens tvång, de oförargliga pojkstrecken och framför allt gemenskapen pojkarna emellan. De dras också in i en mordhistoria och jaget har, liksom Tom Sawyer, en obesvarad romans (fast här i en ouppnåelig tjej som är ett år äldre).

Yvesand har skrivit en fullfjädrad debut, han hanterar språket med lätthet och den dialektala och brötiga dialogen romankaraktärerna emellan är på kornet.

2. Memoarer

Bestämd, påstridig och besvärlig fast rätt trevlig ändå – Minnen från mitt liv som frilansjournalist
Av Bengt Eriksson
Recension av Bo Bjelvehammar
Ultima Esperanza Books

Bengt Eriksson har under femtio år och några till arbetat som nöjes – och kulturjournalist i vid mening, han har skrivit om nästan allt från musik och deckarlitteratur till tecknade serier, med en sällsynt mångsidighet. Han har valt olika sätt att skriva, från artiklar, reportage, intervjuer, krönikor till recensioner.

I boken ”Bestämd, påstridig och besvärlig fast rätt trevlig ändå” ser han tillbaka på sitt liv som frilansare. Vi får på nytt ta del av vad han har skrivit och lära känna de säregna dragen i hans stilistik, med stor närvaro och en sällsynt närhet till läsaren.

 

3. Faktabok

Vargatider – Livet i Tyskland efter Tredje rikets fall 1945–1955
Av Harald Jähner
Recension av Robert Myhreld
Daidalos förlag

Hur återuppbygger man en stad som blivit en ruin? Hur tar sig människor fram i ett land som kapitulerat och som mer eller mindre bokstavligt har blod på sina händer. Det och andra frågor ställer sig Harald Jähner i Vargatider – Livet i Tyskland efter Tredje rikets fall 1945–1955 som nu kommit ut på Daidalos. Ansatsen är alltså att med god populärvetenskap vidga kunskapen för läsaren som bara har koll på de stora dragen för Tysklands efterkrigshistoria. Skolkunskapen om man så vill med där typ Muren byggs, Marshallhjälpen anländer och Muren sedan rivs. Jähner bemästrar det populärvetenskapliga hantverket och gör läsningen enkel och informativ.

Vargatider en bildande bok som belyser flera områden av uppbyggnaden av Tyskland. Boken levandegör en period i landets historia jag antar många i Sverige inte känner till. Kanske, och det här är en klyscha, kan den också ge en förståelse för människor som idag befinner sig i Sverige och kommer från liknande bakgrunder.

 

 

 

 

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.