KONST. Dansmuseet i Stockholm firar Svenska Balettens 100-års-jubileum med en extraordinär utställning för stora som små. Anne Edelstam har sett den och finner den mycket sevärd.
”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete”
Les Ballets Suédois 100-årsjubileum 1920 – 1925
Dansmuseet, Drottninggatan 17, Stockholm
Utställningen pågår till och med 14 februari 2021
Dansmuseet, ett av världens unika museer i sitt slag, skapades av Rolf de Maré 1953. Hans stora intresse för konst ärvde han troligtvis av sin förmögna mormor, Wilhelmina von Hallwyl vars samlingar finns att beskåda på museet med hennes namn. Rolf var själv ingen konstnär men hans genialitet låg i hans öga för duktiga konstnärer. När han såg Jean Börlin dansa förstod han att han träffat ett underbarn i sin genre.
Rolf blev snart Jeans mentor och partner. Tillsammans skapade de Svenska Baletten i Paris. Jean Börlin var dess koreograf och solodansare och Rolf stod för pengarna och administrationen. Théâtre des Champs-Élysées i Paris blev truppens hemmascen när de inte var ute och turnerade. Baletten blev även surrealisternas och andra konstnärers nav under de fem åren de var verksamma.
Dansmuseet har lånat in originalkostymer som visas i bankhallen. De är fortfarande i väldigt gott skick och ger en bra inblick i dåtidens konstnärliga ådror som Nils Dardel och Fernand Léger. I den nedre delen av museet förs besökaren runt i en labyrint av brev, teckningar, filmklipp och mycket annat som aldrig har visats förut.
Mer än dans upptäcker man att detta är en helhetskonst där teater, dekor, musik, kostymer och dans blandas i ofta komiska och ibland tragiska föreställningar. Surrealismens tid var just så surrealistisk och nyskapande som man kan tänka sig. Alla hämningar hade släppt bland dåtidens unga konstnärer. Betänk vad det första världskriget med fasor, död och misär hade inneburit för dessa ungdomar. Sedan utbröt spanska sjukan mellan 1918 och 1920 då mellan 50 och 100 miljoner mestadels unga friska vuxna dog.
Efter dessa hemska år var parisarnas livsglädje enorm och de ville inget annat än att festa, roa sig och gå på föreställningar. Den Svenska Baletten erbjöd dem just det och truppen blev hyllad till skyarna i den franska pressen!
Jag uppmanar därför alla ni som är trötta och ledsna under denna coronapandemi att besöka Dansmuseet och drömma er bort till ett fantastiskt fantasiland som faktiskt har existerat och som har legat till grund för flera samtida danstrupper.