STATENS KONSTRÅD. Mathias Jansson reflekterar över ”Folkfigur” som är ett nytt konstverk av Ilja Karilampi, beställt och producerat av Statens konstråd. Det rör sig om en moderniserad och digital version av ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Ett verk som förändras under resans gång.
“Folkfigur” är ett nytt konstverk av Ilja Karilampi, beställt och producerat av Statens konstråd. Det är ett verk som är spännande på många olika sätt, dels för att det ger ögonblicksbilder av Sverige i realtid, men också för att det är ett digitalt verk som vem som helst kan äga, i alla fall i teorin.
Sedan 1937 har Statens konstråd verkat med målsättningen att konsten ska ”bliva allas egendom”. Varje år köper man därför in konst som placeras ut på myndigheter, sjukhus och andra offentliga platser. Visserligen är den statliga konsten alla medborgares konst och ägs av oss gemensamt, men själva konstverket är ofta placerat hos någon myndighet eller på en annan ort, så möjligheten att praktiskt uppleva all denna konst som Statens konstråd köper in är begränsad för oss medborgare.
”Folkfigur” skiljer sig på det sättet eftersom det är ett digitalt verk som finns tillgängligt på hemsidan: folkfigur.se. Det bygger på Selma Lagerlöfs roman “Nils Holgersson underbara resa genom Sverige” från 1906. I Ilja Karilampis tolkning är ”Folkfigur” ett troll med vikingahjälm med horn och trollet flyger, på en gås, över Sverige. Vikingar, John Bauers troll och Nils Holgersson är ju så folkligt svenskt det kan bli, eller är det måhända meningen att man ska tolka ”Folkfigur” som en stereotyp bild av svenskheten i dagens mångkulturella Sverige?
Precis som Nils Holgersson reser i alla fall vår ”Folkfigur” genom, eller rättare sagt, över Sverige. Resan pågår under två månader med början nu i december och avslutas i januari 2023.
Varje dag passeras en ny ort som illustreras genom en bakgrund med en bild hämtad från olika webbkameror runt om i landet. När det här skrivs den 2 december befinner sig Folkfigur över Öresundsbron i Skåne. Folkfigur rider på en ström av data som hämtas från olika källor. I nedre vänstra hörnet visas luft och vattentemperatur, dagens skolmat, aktuell radiomusik, och samlad elproduktion. Om man idag ska ta tempen på vad som händer i Sverige behöver man inte träffa och prata med människor utan man kan bara scanna av den digitala motorvägen och se hur det står till.
Du kan som sagt skapa och äga en egen digital unik upplaga av ”Folkfigur”, men här stöter nog tanken på folklig konst på stoppatrull. För Folkfigur är en NFT, det vill säga non-fungible token, som är en slags digital licens eller äkthetsintyg som används när man säljer digitala konstverk över nätet.
För att kunna skapa en NFT av ”Folkfigur” måste du först börja med att skapa en elektronisk plånbok, och den tröskeln är nog ännu lite hög för ganska många idag. Verket är visserligen gratis att köpa, men upplagan är också begränsad så man kan gissa att det är personer som redan känner till tekniken som kommer att lyckas skaffa sig en egen kopia. Så Statens konstråds tanke om att konsten skulle ”bliva allas egendom” förverkligas nog inte i just det här fallet.
”Folkfigur” är trots det ett spännande och intressant verk. Den är en moderniserad version av ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” och ett verk som förändras under resans gång. Så även om du inte lyckas skaffa dig en NFT av Folkfigur kan du iallafall uppleva konstverket när du vill och oavsett var du bor i landet.