Innovativa konstutställningar i Frankrike

Konst.
Parasollet (1777, olja på canvas) av Francisco de Goya

LJUD & LJUS. Ett nytt sätt att uppleva konst sprids i Frankrike. Det började för några år sedan i Provences låga bergskedja Les Alpilles i södra Frankrike. Nymodigheten har denna vår slagit igenom i Paris, rapporterar Anne Edelstam.

Les Baux-de-Provence är en ort som inte ligger långt ifrån Aix en Provence och nära St Rémy de Provence – en typisk by med smågator, bistroer, lokala produkter och ett område som turister från alla jordens hörn uppskattar. Naturen är underskön med vitkalkade bergsformationer, oliv- och mandelträdskullar, mimosa, vinodlingar och fina promenadmöjligheter.

Det som avviker är de djupa grottorna, där människor slog sig ner redan kring 6 000 f.Kr. Men byn, en av de vackraste i Frankrike, har framför allt lockat till sig konstnärer som Vincent van Gogh, Jean Cocteau och Pablo Picasso. Det har man tagit till vara sedan några år genom att i ett av de övergivna stenbrotten ordna fantastiska konstutställningar.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

 

 

År 2012 grundade Culturespace projektet AMIEX@ (Art & Music Immersive Experience) med en färggrann utställning ”Gauguin, van Gogh, de färgglada målarna”. Varje år sedan dess har olika konstnärer visats upp på de vitkalkade väggarna. Från mars 2018 till den 6 januari 2019 ställs Picasso och de spanska mästarna ut. För att fira femtioårsjubileet av 1968 blinkar man också till flower power och det psykedeliska 60-talets popmusik.

Jag promenerade in i det enorma stenbrottet, som varit nedlagt sedan 1935 då betong och stål blev billigare än sprängning av sten för byggindustrin. Det kändes mäktigt och magiskt. Stenbrottet är upplagt så att besökaren kan ta sig genom ”rummen” upp på en ramp varifrån man får en bra överblick över Danny Rose studios fantastiska ljusspel. Till musik av Beatles, Jimmy Hendrix, Rollings Stones, Simon & Garfunkel och Beach Boys upplevde jag hippierörelsens alla konstformer med dess färgglada grafiska universum, blommor och slagord.

Övergången till de spanska mästarna, Pablo Picasso och klassisk musik, kändes naturlig tack vare den otroliga scenografin med närgången belysning av vissa delar av verken till väl avvägda musikstycken. Från kungaporträtten till Francisco de Goyas (1746–1828) lantliga idyll, vidare till Santiago Rusiñol (1861–1931), Ignacio Zuloaga (1870–1945) och Joaquin Sorollas (1863–1923) realistiska stil.

Pablo Picasso (1881–1973) avvek från sina företrädare och skapade tillsammans med Braque den kubistiska stilen. Guernica, hans kända verk från inbördeskriget i Spanien, uppmärksammas genom uppförstorade detaljer från de otäcka scenerna i tavlan som för tankarna till dagens Syrien eller Jemen och de fasansfulla bilder av döda eller lemlästade kroppar som medierna dagligen matar oss med.

För första gången i år har Atelier des Lumières i Paris, i ett före detta gjuteri, tagit upp idén med ljud- och ljusutställningen från Provence. Man började med de moderna konstnärerna Gustav Klimt och Egon Shiele. De höga besökstalen tyder på att publiken uppskattar den innovativa formen.

Alla åldrar och samhällsgrupper kan uppleva konst på detta nya sätt eftersom det varken kräver läskunnighet eller förkunskaper. Har ni inte möjlighet att ta er till Baux-de-Provence, går det att uppleva liknande ljud- och ljusspel i Paris och kanske även snart i Sverige? Missa inte det!

ANNE EDELSTAM
 info@opulens.se

 

 

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

0 0kr