Barnboksillustratörer i fokus på Waldemarsudde - Opulens

Barnboksillustratörer i fokus på Waldemarsudde

Konst.
Linda Bondestam, Chop Chop ur boken "Chop Chop. En tapper jordbos berättelse", 2024. Bild beskuren.
Tove Jansson. Vinjettbild för utställningen “Från Mumin till Chop Chop” på Waldemarsudde.

BARNKULTUR. Anne Edelstam skriver om en se- och tänkvärd utställning med fokus på barnboksillustratörer – ”Från Mumin till Chop Chop”.

Från Mumin till Chop Chop – Tove Jansson, Ilon Wikland, Pija Lindenbaum, Linda Bondestam
Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm
Utställningen pågår till och med den 17 augusti 2025

Skandinavien är, inom kultursfären och internationellt, känt för sina musiker men även för sina fint illustrerade barnböcker. I våra protestantiskt präglade länder, med allt vad det innebär av förnuft och moralpredikningar, har vi trots allt behållit vårt barnasinne tycks det. Detta kan vara en av förklaringarna till att det i Norden finns en strävan efter att nå de minsta i våra samhällen med viktiga budskap inbäddade i kreativa barnböcker.

Våra bästa barnboksillustratörers alster ger prov på såväl skicklighet som humanism.

Tove Jansson-illustrationer. Vy från utställningen. (Foto: https://www.moomin.com/sv/blogg/mumin-utstallning-waldemarsudde/#ccc864cf)
Tove Jansson-illustrationer. Vy från utställningen. (Foto: Moomin.com)

Denna lustfyllda och färgstarka utställning är ett exempel på det. Från Mumin till Chop Chop på Waldemarsudde hyllas barnboksillustratörerna Tove Jansson, Ilon Wikland, Pija Lindenbaum och Linda Bondestam. Urvalet av konstnärer spänner över decennier: från 1940-talet med Mumintrollen, till i dag med roboten Chop Chop. Över tre hundra verk presenteras i form av skisser, färdiga illustrationer samt skulpturer i papper och några tidiga Muminfigurer.

Pija Lindenbaum, ur "Gittan och gråvargarna", akvarell, 2000.
Pija Lindenbaum, ur “Gittan och gråvargarna”, akvarell, 2000.

Bilderna talar sitt eget språk utöver texterna de illustrerar. För barn är denna utställning naturligtvis magisk men den är även intressant för en vuxen. Besökaren kan spekulera i hur samhället har förändrats, vad som var viktigt under en viss period och inte under en annan. Det går också att konstatera hur många mänskliga problem har en tendens att regelbundet återkomma.

I det första rummet på utställningen introduceras illustratörerna. I de följande får besökaren gå in mer i detalj på var och en av konstnärerna, vad de vill visa, vad de har upplevt, hur de ser på naturen och på sina känslor. Gemensamt tar de upp väsentliga teman såsom rätten att få vara sig själv, allas lika värde, flykt, utanförskap, miljöproblem och sist men inte minst den tekniska utvecklingen. Ensamma barn som kommer som flyktingar skildras i bilder som tilltalar stora som små.

Ilon Wikland, Omslaget till "Madicken och Junibackens Pims", 1976. Foto: Göteborgs konstmuseum / Hossein Sehatlou. Copyright: Design Ilon Wikland AB. Madicken: TM och copyright The Astrid Lindgren Company.
Ilon Wikland, Omslaget till “Madicken och Junibackens Pims”, 1976. Foto: Göteborgs konstmuseum / Hossein Sehatlou. Copyright: Design Ilon Wikland AB. Madicken: TM och copyright The Astrid Lindgren Company.

Ilon Wiklands omslagsbild till ”Den långa, långa resan” till exempel, illustrerar detta tema väl. Den lilla flickan står helt ensam med sin resväska och hund på en tom tågstation, allt tilltalande målat i klara vattenfärger trots motivets ödslighet.

Pija Lindenbaums teckningar med flickan som drar, i barnboken ”Doris drar”, med sitt alltför långa och orediga hår, visar utan ord, på en liten rebell.

 Linda Bondestam, Chop Chop ur boken "Chop Chop. En tapper jordbos berättelse", 2024. Bild beskuren.
Linda Bondestam, Chop Chop ur boken “Chop Chop. En tapper jordbos berättelse”, 2024. Bild beskuren.

Linda Bondestams robotfigur, Chop Chop pekar på ett samhälle i händerna på automater. Vår framtid? Hon tar även upp havets förorening med en ensam axolotl som simmar runt bland en massa skräp i ”Mitt Bottenliv”.

Dessa är blott några få exempel på ett brett antal illustrationer tagna ur diverse barnböcker besökaren kan undersöka och jämföra sinsemellan. Det är verkligen tänkvärt att studera utvecklingen från 1940-talet fram till nutid.  

Utställningen ingår i Mumins 80-årsfirande vilket lyfts fram både i Skandinavien och internationellt.

Har man skaparlust kan man även ta till pennan och rita i salen längst bort i utställningen eller ägna sig åt högläsning från några av barnböckerna som finns på plats. Utöver det erbjuds på Waldemarsudde föredrag, visningar och konferenser om vikten av läsning och bildrelaterade ämnen.

Vare sig man har barn att ta med eller inte, är denna utställning för de vuxna en påminnelse om den egna barndomen samt om bildens betydelse. Ibland behövs inga ord, illustrationen säger allt. Det är dessa konstnärers alster bevis på.

Använd denna!
ANNE EDELSTAM info@opulens.se

 

 

  

 

 

 

 

 

Det senaste från Konst

0 0kr