MODESKAPARE. Anne Edelstam har sett en utställning med kreationer av modeskaparen Azzedine Alaïa. Hon konstaterar att det rör sig om ett storartat konstnärskap på modets område.
Master of couture – Azzedine Alaïa
Sven-Harrys konstmuseum, Stockholm
Utställningen pågår till och med den 16 mars 2025
Azzedine Alaïa (1935 – 2017), uppväxt under blygsamma förhållanden i en tunisisk familj, utvecklades till att bli en ikon i modevärlden. Hans historia och framför allt hans haute couture-kreationer visas nu för första gången i Norden på Sven-Harrys Konstmuseum i Stockholm.
Alaïas preferenser
Besökaren slungas direkt in i Alaïas värld via en hellång svart aftonklänning i entrén. Svart var hans favoritfärg. Annat som är utmärkande för honom är vita blusar i asymmetriska snitt, dragkedjor, snäva och kvinnliga, åtsittande kläder med spännande uppklippta detaljer, som gjorda för smala, långa kvinnor. Den första salen visar både svarta och vita haute couture-skapelser.
I nästa sal chockas besökarna av en knallrosa, snäv kreation med kapuschong. Den bars av en av hans favoritmodeller, Naomi Campbell, läser jag mig till.
Materialen Alaïa använde var bland annat lycra, jersey och läder. Allt för att framhäva kroppens kurvor. Det är framför allt svanken och baken som framhävs i hans stilrena kreationer.
Så blev Alaïa designer
I museets undervåning visas en intressant dokumentär om modeskaparens levnadslopp från Tunis till Paris, via New York och London.
Det var genom att hjälpa sin syster att tjäna lite extra pengar som han lärde sig att tillskära och skräddarsy. Azzedine Alaïa var egentligen inriktad på att bli skulptör och lyckades komma in på Beaux-Arts i Paris och en utbildning i skulptur. Det var tillfälligheter som förde in honom på modebanan i stället. Hans modekreationer framstår dock mer eller mindre skulpturala i sin framtoning. Grunden till dessa hade således lagts långt innan han blev en känd modeskapare.
Slumpmässiga men betydelsefulla kontakter förde med sig att privatpersoner började beställa kläder av honom.
Uppmuntrad därigenom fortsatte han på denna bana. Så småningom kunde han köpa en fyrarummare i Paris.
Alaïa och mannekängerna
Där byggde han upp sina kollektioner vilka egentligen inte till en början var mer än beställningsjobb åt olika kunder. Sina mannekänger upptäckte han också på egen hand och fick därmed en personlig relation till samtliga. Mannekängerna deltog inte enbart i hans små, men raffinerade, modevisningar i hemmet/ateljén men även vid privata tillställningar, bland annat under hans många, ofta hemlagade, måltider.
Han ritade inte mycket, utan sydde och ändrade direkt på mannekängerna. Allt företog han sig i princip på egen hand, även om han så småningom hade assistenter som bistod honom.
Alaïas genombrott
Genombrottet kom på 1980-talet med hjälp av Thierry Mugler som uppmanade honom att skapa under sitt eget namn. Trots dåtidens mode med breda axlar och överdimensionerade plagg, gjorde hans åtsittande kreationer sensationsartad succé. Azzedine Alaïa hade nu blivit ett namn att räkna med inom haute couture.
Det hindrade honom inte från att fortsätta med sina minimala modevisningar i sin lilla våning.
Föll i glömska
Som den individualist och frihetsälskare han var, motsatte sig Alaïa också rushen med att skapa höst- och vår-kollektioner enligt konstens alla regler. Han skapade i sin egen takt och visade sina kollektioner när han ansåg att de var färdiga. Det ledde dock till problem för uppköparna och han föll mer eller mindre i glömska under 1990-talet.
Återkomsten
Alaïa fortgick dock med producera plagg åt sina trogna, privata kunder. Och dessa var inte vilka som helst. Bland de största stjärnorna i kundkretsen fanns till exempel Tina Turner och Grace Jones. Under 2000-talet kom han så i ropet igen, fick flera fina nomineringar och delgavs avsevärda retrospektiva utställningar, fram till sin död 2017.
Sammanfattningsvis måste Alaïa betraktas som en stor konstnär på modets område och en skulptural modedesigner i sin egen rätt.