Kunskapsluckor är krigets jordmån

Existentiellt.
En interiör från Tjernobyl.(Foto: Wendelin Jacober / Pixabay.com)

PRESTIGE. “Den första sanning som förloras är inte sanningen – den fanns där hela tiden. Det första vi måste förlora är vår prestige om att ha rätt”, skriver Lis Lovén om krigets logik.

När det gäller krig tror jag inte bara det gäller en statsvetenskaplig fråga. Och när det gäller klimat och miljö är det just galna frågor vi måste ställa oss. För att börja med vårt ursprung i Afrika. Allt tyder på att vi kommer från hominiderna och då är tidsspannet så oerhört stort att vi sällan förmår greppa dessa dimensioner. Men låt oss försöka! Om vi som hominider utvecklades ur djuren är det inte helt otroligt att vi ännu bär på djuriska instinkter. Och när vi är stressade, rädda, upprymda, euforiska, nerdrogade, rent av paranoida då faller medvetandet ner på en nivå där vi inte kan se klart. Jag tänker mig då att psykisk ohälsa hade kunnat studerats utifrån vidare större antropologiska och kulturella principer. Medan tid var hade vi kunnat undersöka medvetandet som sådant och ställa oss djupare, mer ingående frågor. För är det så att djur och hominider bär med sig ett revir-tänk, en känsla att vi försvarar den egna gruppen? Då finns det en inneboende logik att vi skärmar oss från andra nationers rättigheter och försöker hitta vår egen suveränitet.

Men som ett bakgrunds-sus försökte skilda religionerna söka ett större fält, ett annat universellt medvetande och från och med 1800-talet misstrodde vi andligheten om att ge oss svar. Men frågan är ifall naturvetenskap med sin teknik och pragmatism har hittat en bättre realism för oss. Jag menar realism i fråga om verklighetsbeskrivning. Och från och med upplysningen tycks humaniora och naturvetenskap gå skilda vägar. Och så finns det dessa experter som i hominid anda skyddar sitt kunskapsområde som ett eget fält, sitt kunskapsrevir, när vi istället hade behövt låta skilda kunskapsområden samarbeta för att skaffa en större bild, ett större sammanhang.

Jag tror inte det är läge att slåss om rätt politisk ordning just nu. Det handlar inte om ett enda enskilt land. Det handlar om ifall skilda kunskapsfält ska kunna bredda vår vision och vår syn att gälla hela planeten, och jag säger det inte utifrån statsvetenskapliga principer. Det finns en ansats till ett slags holism inom New Age, men jag tror att mycket av deras längtan är en flykt bort från jorden som naturgiven. De har missat att samla upp skilda filosofier och kunskapsfält för att skapa det de tror sig skapa, ett större sammanhang.

Libri resurrecti - återupplivade böcker

Följ vår blogg om litteraturskatterna du inte visste att du ville läsa!
Läs bloggen

Jag tror inte andlighet är bara andlighet. Kunskap är inte bara kunskap. Text är inte bara text. Om språkvetarna just nu hade tagit dadaism och surrealism på allvar, då i början av första världskriget, så hade man kunnat se att dada i sig sökte språkets ursprung utifrån hominidernas ursprungliga principer. All kunskap behövs just nu för att sätta terrängen på plats och låta kartan vara en miljöbeskrivning som började, faktiskt, med europeiska maktanspråk utifrån imperialism och hegemoni. Jag säger inte att Ryssland gör rätt som krigar. Men de är i sin fulla rättighet att känna in den västerländska imperialismen som faktiskt skapade två hominida världskrig. Och ändå är det de västerländska demokratierna som samlat gigantisk kunskap under demokratins mantel. Till vilken nytta? För att bygga revir runt varje expertområde?

Med så mycket kunskap inom filosofi, språkvetenskap, litterära teorier, konst, teater, antropologi, geologi, darwinism, biologi, fysik, kemi, krig, statsvetenskap, realia, geografi, medicin, psykologi, psykiatri, historia, kulturvetenskap, folklore, musik, länder-kunskap,medievetenskap, astronomi osv osv, ja då tycker man att Väst hade kunnat skapa en fredens syntes under den pluralism som tillåtits florera. Eller var vi bara västerländska hominider som levde i en förmodad frihet där vi i kunskapens överflöd hade rätt i att ha rätt? Och vi misstrodde den intellektuella bärbarhet som hade kunnat bredda våra insikter… Det handlar om att vi måste leta inom oss efter den naturgivna roll vi bär med oss som hominider. Den första sanning som förloras är inte sanningen – den fanns där hela tiden. Det första vi måste förlora är vår prestige om att ha rätt.

ANVÄND DENNA!
LIS LOVÉN
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Existentiellt

0 0kr