Noterat: Kampen om Grönland

Noterat.
Grönland, självständighet, stormaktspolitik, Danmark,
Montage: Opulens. (Grundbild: Pixabay.com)

GRÖNLAND. Dansk radio meddelar att Grönland rycker närmare självständighet – det har varit på gång länge. Sedan hör jag på svensk radio att Sverige, som har ordförandeposten just nu i Nordiska ministerrådet, med överlägsenhet och diplomatisk klumpighet låtit bli att bjuda in de tre områdena Grönland, Färöarna och Åland. Detta när  Grönlands framtid i ett globalt perspektiv ska diskuteras internordiskt. Det är man sur för i Nuuk, med rätta.

Den dåvarande danske statsministern Thorvald Stauning engagerade sig i Grönlandsfrågan och skrev 1930 boken ”Min Grönlandsfärd”. Han var länge en landsfader i Danmark liksom Per Albin Hansson blev det i Sverige. På Gads förlag i Köpenhamn har just kommit Niels Nørgaards sak- och synpunktsrika ”Stauning og Grønland, kampen om den arktiske koloni mellem de to verdenskrige”. Ett utförligt kapitel ägnas Charles och Anne Morrow Lindberghs flygningar i en Lockheed Sirius över Grönland som de kartlade från luften.

Andra intressanta sidor berör demokraten Ruth Bryan Owen som tillträdde som amerikansk ambassadör i Köpenhamn på våren 1933, utnämnd av Roosevelt som första amerikanska på en sådan post, och välkomnad av både Stauning och Christian X. Hon kom till Grönland med fartyget M/S Disco, samman med åtta grisar och sex silverrävar, samt förstås proviant till grönlänningarna inför vintern. I våra dagar tränger sig nu flera stormakter på. De har ännu inte på allvar börjat fajtas om Nordkalotten.

IVO HOLMQVIST

LÄS FLER NOTISER

Det senaste från Noterat

0 0kr